“Mijn wachtwoord? Doe maar niet te ingewikkeld want dat kan ik niet onthouden”
In de digitale wereld van tegenwoordig heeft u bijna overal een account voor, denk bijvoorbeeld aan uw DigiD, online bankieren, Social media, het CMS van uw website, uw e-mailaccount etcetera. Al deze diensten zullen u adviseren om een veilig wachtwoord te kiezen. Vaak is dit een verplichte combinatie van kleine letters, hoofdletters en cijfers, welke u alleen voor hun dienst gebruikt.
Maar hoe veilig is uw wachtwoord?
Uit een onderzoek van WebWereld van begin dit jaar blijkt dat 50% van de ondervraagden slechts één wachtwoord heeft voor alle sites waar men zich moet identificeren. Vaak (30%) een te korte combinatie van hoogstens zes tekens, welke tevens (22%) ook makkelijk te raden is doordat deze bestaat uit enkel letters. Bovendien bleek dat 23% van de mensen de naam van hun kind als wachtwoord neemt, 19% de naam van hun partner en 12% hun geboortedatum.
Hoe belangrijk is een veilig wachtwoord nou eigenlijk?
We lezen het helaas maar al te vaak dat websites en webforums zijn gehackt, waarbij er persoonlijke informatie als e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden (vaak wel versleuteld) van de geregistreerd gebruikers is buitgemaakt. Maar ook malware is onverminderd in omloop welke gegevens als Facebook-login, creditcard en bankgegevens of e-mail wachtwoorden probeert buit te maken.
U heeft dan ook weinig fantasie nodig om te bedenken wat er gebeurt als uw wachtwoord, welke u gebruikt voor al uw accounts, in verkeerde handen valt: anderen misbruiken uw mailaccount om spam te versturen, kwaadwillende plunderen uw bankrekening of creditcard, of uw website wordt gehackt.
Wat is de oplossing?
Het voor de handliggende antwoord is natuurlijk, kies een goed veilig wachtwoord. Een belangrijke vuistregel die u hierbij kunt toepassen is: gebruik minimaal 8 tekens, waarin zowel kleine letters als hoofdletters, cijfers en tekens in voorkomen. Voor het onthouden van deze wachtwoorden kunt u vervolgens een “Password Manager” gebruiken, kijkt u bijvoorbeeld eens naar tools als “SafeWallet“, “KeePass” of “LastPass” welke u zowel op uw computer als mobile device kunt toevoegen zodat u altijd uw wachtwoorden bij de hand heeft.