ownCloud Enterprise versie 8.2 zal op 17 november worden gelanceerd. In dit blog bericht delen we een aantal belangrijke toevoegingen. Onder de motorkap zijn er uiteraard veel kleine wijzigingen en bugs opgelost. Deze zijn te vinden in het changelog die na lancering beschikbaar zal zijn.
Overall
ownCloud heeft in versie 8.2 een nieuw menu geintroduceerd. Dit is het zogenaamde “action menu”. Dit is een menu dat aan de rechterzijde zal verschijnen om zo meer ruimte te maken voor huidige en toekomstige features. Als je in ownCloud versie 8.2 een bestand wil delen, dan zal het nieuwe action menu tevoorschijn komen aan de rechter zijde. Dit menu geeft uiteindelijk de fundering voor toekomstige uitbreidingen en een logische plek voor tags, retentie van bestanden en delen. Hiernaast zijn er op encryptie niveau ook aanpassingen geweest waardoor het voor een beheerder mogelijk is zijn eigen encryptie (sterkte) te kiezen en het beheer te houden over de sleutels.
Admin
Prullenbak en versies
Het verwijderen van bestanden (de prullenbak) en het versiebeheer van ownCloud was lang een doorn in het oog van de systeembeheerders omdat hier nogal veel data in kan blijven hangen. ownCloud heeft nu de mogelijkheid toegevoegd voor de beheerder om regels in te stellen hoe er met deze twee omgegaan zal worden. De beheerder kan nu een minimale termijn, maximale termijn en “auto” instellen. Voor zowel de prullenbak als het versiebeheer.
- Minimaal: De bestanden worden minimaal x periode aangehouden
- Maximaal: De bestanden worden maximaal x periode aangehouden en hierna verwijderd
- Auto: Indien aan de maximale opslag voldaan is, dan kan “auto” bepaalde zaken opruimen
Share links
In het verleden kon iemand een link delen en zelf een wachtwoord kiezen. Er was geen enkele controle over het format van dit wachtwoord. De beheerder kan in ownCloud Enterprise versie 8.2 hier nu regels aan verbinden. Er kan geen link worden aangemaakt als er niet is voldaan aan deze regels. Ditzelfde zal nu ook worden overgenomen door de mobiele APPs en de desktop applicatie.
Single Sign On (SSO) opschonen verwijderde gebruiker
Als er vanuit een externe omgeving een gebruiker verwijderd was, dan werd de ownCloud omgeving niet direct opgeschoond. De gebruiker had geen toegang meer maar bestond nog wel in ownCloud en de bestanden ook. Als er nu een gebruiker via een user management systeem, command line of API wordt verwijderd, dan zal de gebruiker nu ook echt verwijderd worden in ownCloud. Alle bestanden en lidmaatschap van eventuele groepen worden ook meegenomen in de opschoning.
Mobiel
Op mobiel zijn er ook wat aanpassingen doorgevoerd. Zo kan je nu aangeven of je een hele folder wil synchroniseren en een hele mooie feature is dat binnen de mobiele app je ook kunt delen met interne ownCloud gebruikers. Binnen de mobiele app kan je ook meerdere accounts toevoegen zodat je kunt switchen tussen accounts.
Op de desktop omgeving is er ook Windows 10 ondersteuning. Hiernaast kan je in de client aangeven wat je wel en niet wil synchroniseren. Wil je aangeven hoeveel MB je maximaal wil synchroniseren? dat is nu ook mogelijk. Binnen de desktop omgeving is het ook mogelijk om intern met bestaande ownCloud gebruikers te delen en te zien wat voor acties er allemaal zijn gedaan (activity stream).
Upgraden?
Is het nodig om te upgraden? Een upgrade is altijd belangrijk. Niet alleen de bovenstaande features zijn toegevoegd, maar onder water zijn er talloze verbeteringen en onderdelen aangepakt die de stabiliteit en veiligheid vergroten. Advies over een upgrade? Neem vrijblijvend contact met ons op.
De desktop synchronisatie client zal automatisch worden geupgrade.
Heeft u de standaard apps uit de appstore, dan zullen ook die automatisch worden geupgrade als deze gereed staat. Heeft u een “op maat” app met uw eigen huisstijl, dan zal u een nieuwe build moeten maken in het klantenportaal van ownCloud middels ownBrander.